218097 посещения
Копирен комплекс Дедал - Пловдив
    

 

 

КАК СЕ ИЗРАБОТВАТ ПЕРСОНАЛНИТЕ ПОДАРЪЦИ?КАК СЕ ИЗРАБОТВАТ ПЕРСОНАЛНИТЕ ПОДАРЪЦИ? - ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

За да се постигне високо качество и идеално нанасяне на изображението, при изработването на повечето персонални подаръци се използва процесът „СУБЛИМАЦИЯ”.  

За да се изготви крайният продукт, готовият дизайн се разпечатва на принтер, който работи със сублимационни мастила и специална хартия, която притежава нужните за процеса характеристики. След това изображението се поставя върху желания продукт и се притиска на термопреса, коята го нагрява до определена температура /160-190 С/ за време, което зависи от вида на конкретното изделие.

Във физиката сублимацията е процес, при който твърдите вещества / в случая сублимационното мастило/ преминават непосредствено в газообразно състояние без да преминават през течно състояние. Това се случва реално и при пренасянето на картинката върху продукта - при високи температури, мастилото се превръща в газ без да преминава през течно състояние. Високата температура отваря молекулите на полимера и позволява на газа да проникне в самата повърхност или тъкан на изделието. Когато предметът се отстрани от пресата, температурата спада, порите се затварят и газът преминава в твърдо вещество, превръщайки се в част от полимера.

По този начин трансферираното изображение става част от повърхността на самото изделие – картинката не стои като залепена, а повърхността на готовия продукт е идеално гладка. Направена качествено, сублимацията не може да се отмие или да се износи, докато повърхността или текстилните влакна на продукта не се повредят.

За да се осъществи процесът сублимация върху текстил /тениски, възглавници, шапки и други/, материята трябва да бъде напълно полиестерна. Сублимация може да се извърши и върху други повърхности като керамика, метал, стъкло и други, които обаче трябва да са предварително обработени със специално полимерно покритие. Точно това покритие позволява при висока температура изображението да проникне в повърхността на изделието и да стане неразделна част от него. Предлаганите от нас продукти са фабрично произведени с този полимерен слой, което позволява постигането на перфектно качество на крайния продукт. Поради естеството на представения технологичен процес, сублимация не може да бъде извършена върху предварително необработен продукт – например върху обикновена чаша, закупена от магазина. Сублимационната технология не е подходяща за оцветяване на естествени материи (например 100 процента памук). Естествените влакна и необработените материи нямат пори, които да се отворят при висока температура, поради което мастилото стои на повръхността. За нанасяне на изображение върху памучни тъкани и необработени повърхности използваме термотрансферни хартии, като в този случай печатът не навлиза в повърхността на изделието. Фирма Дедал е вностител на спрейове, с които се нанася специално полимерно покритие, което позволява голяма част от материалите, които издържат на температира над 200 градуса и които са плоски и не по-дебели от 2 см., да бъдат подготвени за сублимационен трансфер.

Желателно е ползваните материи да са бели или безцветни, тъй като при печат принтерът не нанася бял цвят. Сублимационният процес позволява да се печатат живи и ярки цветове с неограничена вариация на нюансите върху различни видове повърхности.

 


Версия за печат
 
  
2011 © Дедал Къмпани ООД - Пловдив. Всички права запазени. | webmail