www.dedal-copy.com

КАКВО ОЗНАЧАВА ВЕКТОРИЗИРАНЕ НА ИЗОБРАЖЕНИЕ?

КАКВО ОЗНАЧАВА ВЕКТОРИЗИРАНЕ НА ИЗОБРАЖЕНИЕ? - ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
КАКВО ОЗНАЧАВА ВЕКТОРИЗИРАНЕ НА ИЗОБРАЖЕНИЕ? - ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ КАКВО ОЗНАЧАВА ВЕКТОРИЗИРАНЕ НА ИЗОБРАЖЕНИЕ? - ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ КАКВО ОЗНАЧАВА ВЕКТОРИЗИРАНЕ НА ИЗОБРАЖЕНИЕ? - ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Начало / ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ / КАКВО ОЗНАЧАВА ВЕКТОРИЗИРАНЕ НА ИЗОБРАЖЕНИЕ?

Ежедневно в нашата работа се сблъскваме с проблема за качеството на файловете, предоставени от нашите клиенти – за печат на визитки, изработване на печати, изрязване на фолио за трансфер върху текстил и други услуги. Много често клиентите разполагат с това лого/знак/файл, което са намерили в интернет пространството или което им е било изработено от рекламно студио- изображението изглежда добре на монитора и сякаш е готово за печат.

Но реално нещата изглеждат по друг начин – когато се вгледаме в детайлите, виждаме колко некачествено и грубо е изображението при увеличение. Тогава, ако Вие като клиент искате готовия продукт да изглежда качествено и представително, имате 2 варианта – или да търсите оригиналния файл, който сте поръчали преди време, или ние да векторизираме Вашето изображение. А векторизирането е сложен процес, който понякога отнема доста време. Да се векторизира изображение означава да се начертае, оцвети в съответната програма и накрая да се запише като файл във векторни криви.

За съжаление повечето изображения, предоставени от клиентите ни са растерни, а за нуждите на печата те трябва да са векторни. Каква е разликата?

Разтерните изображения се състоят от много на брой малки квадратни точки, наричани пиксели, всеки от които съдържа определен цвят, подредени една до друга в правоъгълна решетка (растер-bitmap).
Гледано от разстояние растерното изображение изглежда гладко и детайлно, но при увеличаване на мащаба пикселите стават видими и изображението става зърнесто. Колкото повече пиксели съдържа едно разтерно изображение, толкова по-детайлно ще бъде то.

Векторното изображение от своя страна се състои от обекти, описани чрез математически уравнения, в които се съдържа цялата информация за позиция, цвят, размери и т.н. на тези обекти. При всяко редактиране /мащабиране/ на обекта, той се преизчислява от програмата. Когато се отпечатва такова изображение, линиите изглеждат "гладки", тъй като изображението не се влияе от мащаба, и дадена векторна графика може да бъде уголемявана до запълване на екрана без видими загуби на качеството.

Можете да разгледате картинките вдясно, за да видите разликата при увеличение на двата вида изображение!

Файлът е във векторен формат, когато изображенията са векторни - форматите EPS, WMF, в частност AI, CDR.
Програми за създаване и работа с векторни изображения са: Adobe Illustrator®, CorelDRAW®, Macromedia FreeHand®.




офис "Център"

гр. Пловдив, ул. Банкова N 1
/пресечка на главната пешеходна улица/
тел.: 032/ 622 887; 032/ 632 032
е-mail: dedal@dedal-copy.com; dedal@dedalbg.com
skype: dedal-copy
www.dedal-copy.com

офис "Кършияка" - продажба на
машини и консумативи
за следпечатна обработка

гр. Пловдив, ул. Самара N 16-18
/до хотел "Санкт Петербург"/
тел./факс : 032/ 966 788; 0700 166 96
e-mail: usluga@dedalbg.com; dostavka@dedalbg.com
www.dedal.bg; www.dedalbg.com